BEL 0900-0609, toets het nummer in van de door u gekozen consulent en bespreek direct uw probleem (90 ct/min)

Hoe verdeelt u de inboedel bij scheiding?

Als de verdeling van de inboedel lastig blijkt dan zijn er allerlei trucjes toe te passen om er samen alsnog uit te komen (zie tips hieronder). Maar bedenk eerst waarom de verdeling van de inboedel een probleem is. Is het misschien een gevolg van het niet willen accepteren van de scheiding? Het kan zijn dat u zich vastklampt aan spullen die eigenlijk weinig betekenen, maar waar u grote emotionele waarde aan hecht omdat u eigenlijk niet wilt scheiden? Of dat u genoegdoening wilt voor het feit dat uw partner— tegen uw zin —van u wil scheiden. Als dit het geval is, ga dan eerst, eventueel met begeleiding, aan de slag met uw emoties.

8 tips om tot een verdeling van de inboedel te komen:

  • Verdeel eerst de spullen waarover u het al eens bent, daarna de spullen waarvoor kleine concessies nodig zijn en pas als laatste de spullen waarover u het niet eens bent.
  • U kunt het voorwerp om de beurt in huis hebben of gebruiken. De vraag is echter of u dan wel echt los komt van elkaar.
  • U kunt het voorwerp verkopen en de opbrengst delen, naar een goed doel overmaken of op de spaarrekening van uw kind zetten.
  • Kijk zo objectief mogelijk naar waar het voorwerp het meeste nut heeft of tot zijn recht komt.
  • Koop een tweede exemplaar van het voorwerp voor gemeenschappelijke rekening.
  • U pakt twee stukjes papier, schrijft het voorwerp op het ene briefje en laat het andere blanco. Wie het briefje trekt met het voorwerp, krijgt het voorwerp. De ander kiest iets van dezelfde waarde.
  • Stop allebei een briefje met een bedrag dat u het voorwerp waard vind in een envelop en geef dat aan de mediator of een andere onafhankelijk persoon. Degene die het meeste geld biedt, krijgt het voorwerp, de andere ex-partner krijgt dat bedrag uit het vermogen.
  • Tos wie er mag beginnen en kies dan om de beurt iets tot er niets meer over is.

Soms is de verdeling van inboedel pas achteraf een probleem omdat op de inboedellijst, die als bijlage bij het scheidingsconvenant kan worden opgenomen, staat “verdeling in overleg” of omdat bepaalde spullen niet op de inboedellijst blijken te staan.

Wilt u een probleem voorleggen aan één van onze consulenten? Kijk wie er nu beschikbaar zijn.