BEL 0900-0609, toets het nummer in van de door u gekozen consulent en bespreek direct uw probleem (90 ct/min)

Hoe vertelt u uw kind dat u gaat scheiden?

Uw kind vertellen dat u gaat scheiden. Dat is misschien wel het emotioneelste moment van de hele scheiding. U weet dat daarna niets meer hetzelfde is voor uw kind. En u kan het maar één keer goed doen.

In deze blog leest u tips en adviezen over de scheidingsmelding: wanneer vertel je het, wat vertel je en wat vertel je over de reden dat jullie gaan scheiden?

 

Wanneer vertelt u uw kind dat u gaat scheiden?

  • Wacht, als dat mogelijk is, tot het besluit om te scheiden definitief is en de datum waarop één van u beiden vertrekt vaststaat. Breng uw kind dan een paar weken van tevoren op de hoogte zodat hij zich erop kan voorbereiden. Zorg dat over bepaalde dingen al duidelijkheid is, bijvoorbeeld over waar uw kind gaat wonen en de zorgregeling.
  • Wacht ook weer niet te lang met de scheidingsmelding. Een kind voelt vaak al dat er iets gaande is. Ook loopt u het risico dat uw kind het eerder van anderen hoort.
  • Bereid de scheidingsmelding samen goed voor
  • Plan een afspraak om aan uw kind de scheidingsmelding te doen. Kies daarvoor een rustig moment.
  • Bespreek samen vooraf wat u gaat zeggen en wie wat gaat zeggen.
  • Doe de scheidingsmelding samen.

 

Vertel het samen!

Het is belangrijk om de scheidingsmelding samen te doen, omdat u hiermee laat zien dat u samen ouders blijft. Bij scheiding wordt de vaste basis, een thuis met twee ouders, onder uw kind vandaan gehaald.

Samen vertellen maakt duidelijk dat u het beiden eens bent met de beslissing. Dit vermindert loyaliteitsconflicten bij uw kind. Als u beiden aanwezig bent, dan is bovendien de kans op een eerlijke voorstelling van zaken het grootst. Ook kan uw kind eventuele vragen stellen aan de ouder die deze het beste kan beantwoorden.

Als er geen mogelijkheid is om het samen te vertellen, let dan op het volgende:

  • Laat uw kind weten dat dit een kwestie is tussen de ouders en dat jullie allebei (dus óók de ouder die mogelijk niet bij de scheidingsmelding aanwezig is) nog steeds van hem houden.
  • Probeer vragen van uw kind zo eerlijk mogelijk te beantwoorden. Spreek geen oordeel uit over de andere ouder en doe geen uitspraken over de motieven van de vertrekkende ouder. Een goed voorbeeld is: “Papa houdt heel veel van je, maar hij wil niet meer bij mij wonen. Papa wil jou wel zo vaak mogelijk bezoeken”.

 

Wat vertelt u uw kind bij de scheidingsmelding?

Vertel uw kind in ieder geval:

  • dat u niet meer samen in één huis wilt wonen.
  • dat het absoluut niet zijn schuld is, maar te maken heeft met moeilijkheden tussen u beiden.
  • dat u wel altijd van hem blijft houden en voor hem blijft zorgen.
  • dat het besluit definitief is.
  • wat er op korte termijn gaat gebeuren, bijvoorbeeld: “papa gaat zijn koffer inpakken en in een ander huis wonen”.
  • hoe u de zorgtaken na de scheiding gaat verdelen of de omgang gaat regelen.

In de scheidingsmelding mag geen verwijt van de ene ouder aan de andere ouder zitten.

Benadruk dat u allebei als ouders voor uw kind blijft zorgen.

Spreek ieder de wens uit dat uw kind de relatie met de andere ouder voortzet en goed houdt.

Emoties hoeft u niet weg te houden van uw kind. Verdrietig zijn hoort erbij. Dat is wat anders dan zorgen delen, zoals: “Hoe moeten we straks alles betalen?”

Nodig uw kind ook uit om vragen te stellen. Die vragen kunnen ook pas later komen, bijvoorbeeld: “Waar ga ik wonen?” of “Bij wie woont de hond?”.

 

Wat vertelt u over de reden dat u uit elkaar gaat?

Door te vertellen waarom u gaat scheiden voorkomt u dat uw kind zich schuldig gaat voelen over de scheiding. Maar hoever gaat u daarin? Vertel in ieder geval niet meer dan uw kind wil weten. Als uw kind er niet expliciet naar vraagt, belast het dan niet met informatie over wie de scheiding heeft ingezet en waarom.

Een kind kan er niets mee dat papa of mama is vreemdgegaan. Geef in eerste instantie aan dat papa en mama problemen met elkaar hebben, niet meer van elkaar houden of te veel ruzie hebben. Voor uw kind telt vooral het eindresultaat: hij zal een leven gaan leiden met twee gescheiden ouders.

Het kan gebeuren dat uw kind geen genoegen neemt met uw toelichting en verder doorvraagt. Dan hangt wat u over de reden van de scheiding vertelt af van de ontwikkelingsfase van uw kind. Als stelregel kunt u aanhouden: als uw kind oud genoeg is om de vraag te stellen, is het ook oud genoeg om een eerlijk antwoord te krijgen. Geef dan een zo eerlijk en neutraal mogelijk antwoord zonder de schuld bij één van beide ouders te leggen. Geef uitleg, geen verdediging of mening.

Een scheiding is zelden de schuld van één persoon. Wel is er vaak een ouder die de directe aanleiding was tot de scheiding (bijvoorbeeld de ouder die de knoop doorhakt, een nieuwe partner heeft, enzovoort). Laat bij voorkeur die ouder de reden vertellen aan uw kind. Zo krijgt uw kind de informatie uit eerste hand en kan hij zijn vragen stellen.

 

De belangrijkste punten voor een kind om te weten

De punten die voor de meeste kinderen belangrijk zijn om te weten en bevestigd te krijgen bij scheiding zijn:

  • Houden papa en mama nog van mij?
  • Ben ik gewenst?
  • Wat gaat er veranderen in mijn leven?
  • De reden van de scheiding: Heb ik schuld aan de scheiding?
  • Had ik iets kunnen doen om de scheiding te voorkomen?
  • Waar ga ik wonen, wat gebeurt er met mijn spullen? Enzovoort.

Wilt u een probleem voorleggen aan één van onze consulenten? Kijk wie er nu beschikbaar zijn.