BEL 0900-0609, toets het nummer in van de door u gekozen consulent en bespreek direct uw probleem (90 ct/min)

Wat is een loyaliteitsconflict en hoe kan je het voorkomen?

Wat is een loyaliteitsconflict?

Een kind kan terecht komen in een loyaliteitsconflict. Simpel uitgelegd is een loyaliteitsconflict een situatie waarin een kind niet kan of wil kiezen tussen twee personen of hun wensen. Bij een scheiding wil een kind in feite trouw zijn en blijven aan beide ouders. Maar door bepaalde gebeurtenissen tijdens en na uw scheiding kan ook uw kind voor moeilijke keuzes komen te staan.

Uw kind komt in een loyaliteitsconflict als:

  • De ene ouder kwaad spreekt over de andere ouder in het bijzijn van uw kind. Uw kind houdt namelijk onvoorwaardelijk van beide ouders. Het wil enerzijds de kwaadsprekende ouder gelijk geven omdat het van die ouder houdt. Anderzijds wil uw kind geen kwaad horen over de andere ouder omdat het ook van die ouder houdt.
  • Uw kind bij de ene ouder wil wonen maar daar niet voor uit durft te komen uit angst de andere ouder te kwetsen.

 

Hoe voorkom je een loyaliteitsconflict?

Vraag uw kind niet om keuzes te maken die loyaliteitsconflicten scheppen. Vraag niet: “Bij wie wil je jouw verjaardag vieren, bij papa of bij mama?” U plaatst uw kind dan in een onmogelijke positie. Als uw kind u kiest, kwetst het de andere ouder. En voor uw kind is het heel moeilijk om te zeggen dat het eigenlijk liever bij de andere ouder wil zijn.

U kunt beter een neutrale vraag stellen: “Hoe wil je jouw verjaardag vieren?”

Als uw kind het gevoel heeft dat het de andere ouder ‘verwaarloost’, dan kunt u een compromis voorstellen. Zo laat u zien dat u het belangrijk vindt dat uw kind een goede relatie met de andere ouder in stand houdt.

Wilt u een probleem voorleggen aan één van onze consulenten? Kijk wie er nu beschikbaar zijn.