BEL 0900-0609, toets het nummer in van de door u gekozen consulent en bespreek direct uw probleem (90 ct/min)

Wat kost een scheiding?

Als u in scheiding ligt dan komen er een hoop extra kosten op u af. Waar moet u ongeveer rekening mee houden? Kunt u deze kosten vergoed krijgen? Zijn ze aftrekbaar? In deze blog lichten we een tipje van de sluier op.

 

Wat voor scheidingskosten zijn er?

Over het algemeen zijn dit de meest voorkomende scheidingskosten:

 • begeleidingskosten:
  • bij overlegscheiding: gezamenlijke mediator, advocaat of scheidingsadviseur en
  • bij conflictscheiding: kosten van ieder een eigen advocaat
   Het uurtarief van een mediator is € 125,- tot € 200,- en van een financieel scheidingsadviseur € 150,- tot € 225,-.
 • indieningskosten van een advocaat
 • alimentatieberekening
 • adviseurs, zoals accountant of financieel adviseur
 • taxatiekosten
 • griffierecht voor de rechtbank
 • leges voor de huwelijksakte en eventuele geboorteakte(s) bij de gemeente
 • aktekosten van de notaris
 • woningbouwcorporatie (urgentiebrief)
 • makelaarskosten voor de verkoop van het huis
 • verhuiskosten
 • herinrichtingskosten

 

Hoeveel kost een gemiddelde scheiding?

De kosten van een conflictscheiding zijn hoger dan de kosten van een overlegscheiding.

Een overlegscheiding kost gemiddeld tussen de € 3.000,- en € 5.000,- per stel. Een conflictscheiding ongeveer € 4.000,- per persoon.

Ook duurt een conflictscheiding vaak langer.

 

Voorschotbetaling

Sommige advocaten werken met een voorschot of het aanleggen van een kostendepot. U moet dan vooraf geld betalen of inleggen in een depot, waarna de advocaat voor u aan het werk gaat en u op de hoogte houdt van de verrichte werkzaamheden en de gemaakte kosten.

 

Vergoeding van de scheidingskosten

Voor uw scheiding kunt u in bepaalde gevallen recht hebben op gesubsidieerde rechtsbijstand.

Het kan ook zijn dat u ervoor verzekerd bent via een rechtsbijstandsverzekering. Die stelt soms eisen aan de mediator, dus check altijd eerst de voorwaarden voordat u een mediator of scheidingsadviseur inschakelt.

 

Zijn de kosten van de scheiding aftrekbaar?

Voor de alimentatiegerechtigde (dus niet de alimentatieplichtige) zijn kosten aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

 

Welke scheidingskosten zijn wél aftrekbaar?

Kosten die te maken hebben met uw koopwoning zoals notariskosten voor de hypotheekakte, het ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid, kosten voor een boeterente en de afsluitprovisie voor het deels overnemen van woning en/of het oversluiten van de woning zijn onder voorwaarden ook aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Voor de alimentatiegerechtigde (dus niet de alimentatieplichtige) zijn de kosten aftrekbaar van de inkomstenbelasting die direct te maken hebben met het krijgen, het houden, het innen of het verhogen van partneralimentatie, zoals:

 • een advocaat of andere scheidingsprofessional
 • reizen, telefoneren en post verzenden
 • incasso van de uitkeringen van partneralimentatie
 • leges voor de gemeenteakten
 • griffierechten van een rechtbank

TIP! Een deel van de factuur van de scheidingskosten is dus aftrekbaar voor de alimentatiegerechtigde. Let erop dat op de factuur duidelijk gespecificeerd wordt welke kosten zijn gemaakt. Zo kunt u later aan de Belastingdienst laten zien welke kosten u als aftrekpost hebt opgevoerd en dat ze ook echt gemaakt zijn om partneralimentatie te krijgen, te houden, te verhogen of te innen.

 

Welke scheidingskosten zijn níet aftrekbaar?

De alimentatieplichtige heeft geen recht op belastingaftrek van kosten die hij maakt in het kader van het betalen, stopzetten of verlagen van partneralimentatie.

Ook zijn alle overige kosten die de ex-partners maken zoals scheidingsadvies in het algemeen, verhuis- of inrichtingskosten niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Kosten die te maken hebben met het krijgen, houden, innen of willen verhogen van kinderalimentatie zijn niet aftrekbaar omdat de Belastingdienst ze niet beschouwt als inkomen maar als kosten.

De termijnbetalingen van de kinderalimentatie en partneralimentatie zelf worden niet gezien als scheidingskosten. Betaalde partneralimentatie is wel aftrekbaar voor de alimentatieplichtige, zie de blog over partneralimentatie.

 

Zijn scheidingskosten aftrekbaar voor ondernemers?

Bent u ondernemer, dan wilt u uiteraard graag de scheidingskosten zakelijk kunnen aftrekken en de btw terugvragen. De Belastingdienst ziet een scheiding echter in beginsel als een privéaangelegenheid.  De kosten zijn daardoor niet zakelijk aftrekbaar. Maar in bepaalde gevallen kan een gedeelte van de kosten wel als zakelijke kosten worden meegenomen. Uw account kan aangeven welke dat zijn.

Wilt u een probleem voorleggen aan één van onze consulenten? Kijk wie er nu beschikbaar zijn.