BEL 0900-0609, toets het nummer in van de door u gekozen consulent en bespreek direct uw probleem (90 ct/min)

Wat betekent erkennen?

Door erkenning van een kind wordt degene die het kind erkent de juridische ouder van het kind. Erkennen gebeurt bij de gemeente door middel van een akte van erkenning en de moeder moet daarvoor toestemming geven. Erkennen kan al vanaf de zwangerschap (‘erkenning van de ongeboren vrucht’). Als de vader het kind erkend heeft tijdens de zwangerschap, mag de vader het kind na de geboorte aangeven bij de Burgerlijke Stand. Erkennen is niet hetzelfde als gezag.

Wanneer en waar kan ik mijn kind erkennen?

U kunt uw kind erkennen:

  • voor de geboorte (tijdens de zwangerschap, dit heet erkenning van de ongeboren vrucht)
  • bij de aangifte van geboorte
  • op een later moment, ook als het kind al ouder of meerderjarig is. Dit kan in elke gemeente in Nederland. Vanaf 12 jaar heeft u schriftelijke toestemming nodig van het kind en de moeder. Na 16 jaar is alleen toestemming van het kind nodig.

Erkennen kan in elke gemeente van Nederland. Als de (aanstaande) moeder niet meekomt, moet zij schriftelijke toestemming voor erkenning geven.

Als u uw kind erkent gelijktijdig met de aangifte van de geboorte dan doet u dit in de gemeente waar het kind is geboren.

Ook lesbische stellen kunnen allebei juridisch de ouder zijn van het kind van één van hen. Als de natuurlijke vader geen rol speelt of er is sprake van een onbekende zaaddonor dan wordt de duomoeder automatisch juridisch ouder door het huwelijk. In alle andere gevallen kan de duomoeder het kind erkennen. Als er sprake is van een bekende biologische vader, dan kunnen de moeders en deze vader samen afspreken wie de tweede juridische ouder wordt.

 

 Terug naar de kennisbank

 

Wilt u een probleem voorleggen aan één van onze consulenten? Kijk wie er nu beschikbaar zijn.